În lumea mea perfectă nu există „8 Martie“ ziua internaţională a Femeii, scris cu majusculă. În lumea mea perfectă există femei şi bărbaţi, scris cu litere de dimensiuni egale. Aşa a fost mereu. De când s-a inventat scrisul… În lumea mea perfectă, toţi oamenii au fost egali dintotdeauna, şi de aceea anul 1910 e un an ca oricare altul, cuvântul ‘suffragette’ nu există în dicţionar, iar Clara Zetkin e doar numele unei socialiste de origine germană. El are o idee despre cum arată lumea asta:
În lumea mea perfectă, Mihaela Rădulescu nu ar scrie niciodată un articol intitulat Instrucţiuni de utilizare a femeii, şi ar recunoaşte din prima această fotografie spunând cu subânţeles: ‘I see you.’
Poate că lumea mea e plină de vise, de iluzii, de reţete care uneori ies minunat şi alteori nu. Cu siguranţă e o lume departe de a fi perfectă, dar este lumea în care magia funcţionează atunci când ai nevoie, doar pentru că nu ai renunţat să crezi în ea. Şi va funcţiona, atâta timp cât vei continua să crezi şi să fii stăpână pe alegerile tale. De 8 Martie îmi doresc ca măcar o dată, să nu citesc articole superficiale şi neconstructive, pro şi contra femeilor, a feminismului sau a in/existenţei sau in/utilităţii acestei zile. Îmi doresc în schimb să citesc despre magie, alegeri sau gânduri ale acelor femei care într-un moment sau altul au făcut diferenţa, în lume sau în viaţa cuiva.
Începutul de primăvară de anul ăsta mi-a fost adus brusc, de un soare mare, rotund, auriu şi dezinhibat, care mi-a amintit de explozia de culori şi de căldură pe care am imortalizat-o anul trecut în cel mai frumos câmp de maci şi grâu văzut vreodată. În consecinţă, acest desert-ikebana pe care l-am realizat zilele trecute, se inspiră din natura autohtonă, şi il dedic celor două femei care au făcut toată diferenţa în viaţa mea: mama şi bunica :) Promit să refac reţeta când mă întorc acasă ;)
Ingrediente
Blat
225 g biscuiţi digestivi fărâmiţaţi
2-3 linguri de zahăr pudră
65 g unt topit
Compoziţie
200 g ciocolată neagră
200 g ciocolată albă
700 g brânză de vaci (fină, nu granulată)
125 g cream cheese
175 g zahăr
3 ouă mari
Decor
250 g fructe de pădure
1 d (dram) de imaginaţie
Preparare
Porniţi cuptorul şi îl preîncălziţi, ca să vă scăpaţi de o grijă. Tapetaţi cu hârtie de copt o formă rotundă de prăjituri, eu am una de silicon foarte practică, diametru de cca 30 cm şi înălţime de 7 cm.
Apoi se fărâmiţează biscuiţii, se amestecă cu zahărul şi untul topit. Se aşează în formă, se tasează bine şi se azvârle la rece cca 30 min.
Într-un vas, se amestecă ouăle cu brânza de vaci, cu cream cheese (habar n-am să traduc!), apoi se adaugă zahărul şi se mai amestecă până devine o compoziţie cremoasă. Se împarte fix în două.
În bain-marie, se topeşte ciocolata neagră (cioco1), şi se amestecă cu jumătate din compoziţia anterioară de brânză. Se repetă operaţiunea (cioco2) de data asta cu ciocolata albă.
Peste blatul de biscuiţi gata răcit, vărsaţi compoziţia cioco1, iar deasupra, cu atenţie compoziţia cioco2. E important să vărsaţi încet a doua compoziţie, astfel încât să se împrăştie cât mai uniform (şi să se vadă bine cele două straturi diferite la sfârşit). Se lasă cca 50 de minute la cuptor, la o temperatură de 160˚C.
După ce s-a răcit, decoraţi cheesecake-ul cu fructe de pădure, şi mai aruncaţi în glumă nişte zahăr pudră sau ciocolată rasă peste dânsul (eu nu m-am mai complicat). Et le voila. De super gustibus non est disputandum, acvila non capit musca, supercalifragilisticexpialidocious! ;)
"Cream cheese (also called soft cheese) is a sweet, soft, mild-tasting, white cheese, defined by the US Department of Agriculture as containing at least 33% milkfat (as marketed) with a moisture content of not more than 55%, and a pH range of 4.4 to 4.9.[1]" Wikipedia:P
RăspundețiȘtergereBuuun, dupa ce m-am lamurit ce e si cu asta (eram cam in ceatza, recunosc) nu mai fac decat sa astept sa se opreasca ninsoarea, sa creasca temperatura, sa iasa soarele si sa ma incerce acel complex de sentimente minunate si amestecate care sa ma determine sa fac prajituri exotice, cioco-fructoase, cu miros de primavara...
Pana una alta ma uit la pozele tale, plescai marunt si cu pofta si visez la lumea mea perfecta.
Catalina, sper sa vina repede primavara si la Cluj, ca prea si-a facut de cap iarna anul asta. O crema de branza buna e Philadelphia de exemplu. Am vazut ca francezii folosesc 'fromage frais' si 'fromage blanc' pentru cheesecake-uri, dar la noi nu prea stiu sa fie echivalent :( Ca si consistenta, seamana mai mult cu smantana decat cu branza de vaci...
RăspundețiȘtergereBuna ziua. Eu nu ma prea pricep la gatit, dar reteta asta ma imbie sa fac o incercare. Un sfat as vrea: ce branza as putea folosi, ricotta sau mascarpone? Cheesecake fac cu mascarpone de obicei. Multumesc.
RăspundețiȘtergereMonica, intre ricotta si mascarpone, eu as merge pe ricotta. De fapt am si folosit-o la cheesecake. Mai exista un tip de branza de vaci fina pe care am gasit-o la supermarket, se vinde la cutie de 500g, si e facuta de o firma care incepe cu 'ex' se termina in 'sa' si are un 'qi' la mijloc :)) Good luck, nu e mare filosofie, sa imi spui cum ti-a iesit!
RăspundețiȘtergereA iesit super ! You're an inspiration !
RăspundețiȘtergereTeo, nu ma pot decide ce imi place mai mult: stilul tau ff simpatic de a scrie sau bunatatile. Cred ca treptat iti voi incerca toate retetele :).
RăspundețiȘtergerePaste fericit! Sper ca esti bine si ca te-ai acomodat in noua lume!
RăspundețiȘtergere@Reka Merci pentru vizita si aprecieri. Pentru eventuale probleme tehnice cu retetele te rog sa ma contactezi ;)
RăspundețiȘtergere@Irina Ce ma bucur sa aud vesti de la tine. Eu ma adaptez repede oriunde, atata vreme cat am cu cine schimba o vorba si pe cine testa retete ;)