sâmbătă, 1 ianuarie 2011

Welcome 2011!

Incerc să îmi amintesc când a fost ultima oară când m-am simţit atât de odihnită şi de optimistă la început de an. E o întrebare retorică evident, pentru că nu reuşesc să îmi amintesc de nicio culoare când a fost asta. După un an mai agitat ca niciodată, m-am retras în carapace pentru a-mi petrece sfârşitul de decembrie departe de prietenii şi apropiaţii mei. Regret că nu am petrecut timp de sărbători cu oameni la care ţin foarte mult, însă cei care mă cunosc ştiu că am fost cu gândul la ei. Trebuie totuşi să recunosc că nimic nu se compară cu o săptămână petrecută în linişte de sărbatori, cu mama. Ei trebuie să îi mulţumesc pentru reîncărcarea deplină a bateriilor.

Am încercat să mă ţin departe de orice planuri de acţiune măreţe şi de liste de „to do”. Am făcut doar nişte prăjiturele când chiar mă ardeau mânuţele şi nu mai aveam stare (ca să nu vorbesc de raţa cu arome şi glazură de caramel...), m-am întâlnit cu câţiva prieteni dragi de care îmi era foarte dor, am citit şi m-am uitat la filme, iar în rest am lenevit la greu şi am stat în pijama. Nu am vrut să mă gândesc prea mult nici la 2010, să disec toate lucrurile care s-au întâmplat, pentru că altfel nu mai îmi rămânea mult timp de odihnă. Simt doar că sunt mulţumită de alegerile pe care le-am făcut, cred că a meritat munca şi oboseala şi agitaţia, iar tot ce sper în continuare este doar să fiu săntătoasă şi consecventă în ceea ce-mi propun să fac. Restul va veni de la sine şi ştiu că va fi bine. Voi încerca să am mai multă încredere în ceea ce ştiu, pentru că a fi prea perfecţionist nu e întotdeauna un lucru bun (pentru ceilalţi), şi după cum probabil aţi ghicit, voi reîncepe să postez săptămânal ceva dulce cu dichis...

Acesta a fost cadoul meu de Crăciun pentru câţiva prieteni şi cunoscuţi. Reţeta e aceeaşi ca şi anul trecut.
Iar acesta este tortul Pădurea Neagră care ne-a îndulcit primele ore ale noului an.

Ingrediente:

Blat
180 g făină
300 g zahăr pudră
125 g ciocolată neagră
8 ouă
1 cană de lapte
1 linguriţă esenţă de rom
1 linguriţă esenţă de vanilie

Decor
2 borcane de compot de cireşe
100 ml cireşată
500 ml frişcă
100 g ciocolată pentru decor
1 lingură cacao

Preparare:
Cu o seară înainte să vă apucaţi de marea operaţiune, scoateţi cireşele din compot, îndepărtaţi-le sâmburii (dacă au) şi lăsaţi-le peste noapte în cireşată. A doua zi le scurgeţi, iar cireşata o amestecaţi cu zeama de la compot.

Incingeţi cuptorul la 180° şi pregătiţi o formă de copt rotundă pe care o tapetaţi cu hârtie de copt.

Separaţi gălbenuşurile de albuşuri, şi bateţi apoi în mixer galbenuşurile cu zahărul până devin spumoase. In the meantime, pentru că ştiu că sunteţi multitasking, topiţi ciocolata în bain marie, după care o încorporaţi în compoziţia de ouă cu zahăr. Adăugaţi apoi esenţa de vanilie şi rom, şi puţin lapte, în cazul în care compoziţia e prea consistentă. Continuaţi să adăugaţi făina în care aţi pus şi praful de copt până la omogenizare şi mai turnaţi lapte, până obţineţi o consistenţă de cake. Umpleţi forma şi ţineţi în jur de 40-50 de minute la cuptor. Blatul ar trebui să crească destul de mult, pentru a putea fi tăiat in 3 părţi egale.

După ce s-a răcit, orice blat trebuie tranşat. Pe ăsta îl tranşăm în trei :) Foile trebuie însiropate, dar se însiropează pe rând.

Pentru decor, pregătiţi frişca bătută bine să stea ţeapănă, cireşele ameţite de alcool scurse şi uscate pe un şervet, şi ciocolata pentru decor. Eu am făcut singură aceste ace de ciocolată. Am întins ciocolată topită pe un blat de bucătărie, şi apoi, după ce s-a răcit, am ras-o cu un fel de şpaclu, de-au ieşit fâşiile rebele cum le vedeţi. Dacă aveţi timp şi chef de joacă, găsiţi tot felul de idei năstruşnice aici.

Si începeţi operaţiunea decor. Prima foaie: însiropată, înfrişcată, încireşată. A doua foaie: însiropată, înfrişcată, încireşată. A treia foaie: acu i-acu :) Trebuie să îmbrăcaţi tot tortul în frişcă, apoi să ornaţi cu cioco de jur imprejur, şi dacă vreţi, puteţi să ornaţi şi deasupra cu nişte moaţe de frişcă. Eu am mai ţinut şi nişte cireşe de decor şi am prăfuit din loc în loc cu cacao, că dă bine, uşor fancy ca de Revelion ;) Un An Nou fericit şi multă sănătate tuturor! World peace! :)

 

7 comentarii:

  1. La multi ani Teo!
    Ce fain sa repornesti in tromba cu blogul in ziua 1 a unui an nou! Se vede ca ti-ai improspatat fortele!
    Voi continua sa-ti savurez povestile si sa plescai de placere cu gandul si ochii la bunatatile pe care le faci.
    Catalina

    RăspundețiȘtergere
  2. Wooow, arata super!!sunt sigura ca a fost delicios...la fel ca si cupcakes-urile, thanks again;)
    Sinzi

    RăspundețiȘtergere
  3. Sinzi, daca esti cuminte, iti mai fac :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu sunt mereu cuminte! cand pot sa dau comanda?:p
    S.

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna! As vrea sa iti trimit un email - cum te pot contacta?

    RăspundețiȘtergere