marți, 11 ianuarie 2011

Queen of puddings

Atunci când prepar ceva nou, îmi place întotdeauna să descopăr pe lângă gust şi savoare, povestea din spatele unei reţete. Nu toate mâncărurile au neapărat o poveste spectaculoasă care le stă la origine, dar cu siguranţă au o poveste pe care o ştii tu, dacă încerci să asociezi amintiri şi senzaţii cu gustul nou pe care îl experimentezi. De ceva vreme îmi propusesem să prepar un desert tradiţional englezesc, cu scopul clar de a-mi demonstra că cel puţin deserturile englezeşti (dacă nu bucătăria englezească) pot fi savuroase şi delicioase. Eram curioasă să fac o budincă de la mama ei, pentru că în cele câteva zile pe care le-am petrecut în UK până acum, nu avusesem ocazia să mă familiarizez cu tradiţia lor culinară (atât de controversată). Cineva spunea că pentru a mânca bine în Anglia, trebuie să iei micul dejun de trei ori pe zi. Well, ramâne de văzut.
Răsfoind una din minunatele cărţi de deserturi ale Marthei Day, mi-a rămas privirea pe un desert pe cât de good looking, pe atât de simplu şi banal ca ingrediente. Queen of puddings pare la prima vedere un desert al săracilor, însă combinaţia de ingrediente e atât de savuroasă încât nu poţi nega că uneori cele mai bune lucruri sunt cele mai simple. Si chiar dacă nu are o poveste spectaculoasă la origine, mie personal mi-a amintit de povestea lui Rémi, baietelul din Singur pe lume. Mi-a rămas mereu întipărit în minte pasajul în care Rémi ajunge acasă şi descoperă că mama lui făcuse rost de două ouă şi îi cocea un aluat dulce simplu din ouă, puţinul zahăr pe care îl mai avea şi făină. Era tot ce avea ea mai bun şi era pentru el. Cel mai extraordinar lucru care i se putea întampla.

Ingrediente:
100 g firimituri de pâine
600 ml lapte
4 ouă
coaja de la o lămâie
5 linguri de zahăr
Dulceaţă (sau după preferinţe sos de caramel sau sos de ciocolată)

Preparare:
Se încinge cuptorul la 180° şi se pregăteşte vasul în care se va ţine la cuptor. Un vas de ceramică mai înalt este ideal.

Se amestecă firimiturile cu coaja de lămâine şi trei linguri de zahăr.
Se pune laptele la fiert. Când a dat în primul clocot se ia de pe foc şi se amestecă cu pâinea.
Se separă albuşul de gălbenuş la trei din cele patru ouă. Se amestecă în mixer cele trei gălbenuşuri cu oul întreg până devine spumos. Se încorporează în cealaltă compoziţie.

Se toarnă compoziţia în vas şi se lasă cam 20 min să stea afară înainte de coacere. Apoi se bagă la cuptor şi se tot ţine vreo 50 min.
Când e aproape rumenită budinca, se bat albuşurile până devin spumă (să stea ţeapănă pe lingură). Apoi se adaugă şi restul de zahăr şi se mai bat puţin.

Se scoate budinca din cuptor, se întinde un strat de dulceaţă şi apoi  se adaugă spuma de ou.

Se mai ţine cam 10 min în cuptor până spuma devine bezea şi se rumeneşte puţin. Atenţie totuşi să nu se ardă.
P.S. Reţetă garantată marca K.I.S.S. (Keep it short and simple).

Un comentariu:

  1. Mmmm...delicios! (just to K.I.S.S):p
    Sinzu pofticiosu

    ps. de unde ai vasele alea dragute?

    RăspundețiȘtergere