luni, 21 septembrie 2009

Experimente cu foietaje

Aluatul de foietaj este un mister pentru mine. Dar nu ma las pana nu ii aflu secretele. Deocamdata ar fi minunat daca as intelege doua lucruri: 1. care sunt produsele clasice care se fac din aluatul asta si 2. oare exista doua locuri unde gasesti exact aceeasi reteta de aluat de foietaj? (excluzand evident posibilitatea plagiatului). Saptamana trecuta mi-am luat inima in dinti si am facut-o (lata!). Eh nu chiar, dar nici nu cred ca mi-a iesit ce trebuia. Am folosit reteta de aluat de foietaj din Enciclopedia Dulciuri, care by the way este o carte foarte foarte tare. Daca vreti sa incercati ce am facut eu, aveti nevoie de:
500 g faina (+100 g pentru presarat pe planseta)
500 g unt sau margarina (80% grasime)
250 ml apa
15 ml alcool (35-40 grade)
5 ml otet
1 galbenus
20 g sare fina

Se face o fantana din trei sferturi din cantitatea de faina (350 g) si in mijloc se pune apa in care s-au amestecat sarea, otetul, galbenusul si alcoolul.














Se framanta aluatul pana la omogenizare, i se da o forma sferica, se cresteaza deasupra si se acopera cu un tifon umed, pentru a nu se face crusta. Se lasa 30 de min la rece. Se pare ca aluatul de genul asta are nevoie de odihna, exista ceva explicatie legata de glutenul care trebuie sa se intareasca, de aceea este foarte importanta faina pe care o folosim. Daca de exemplu folosim faina proaspat macinata, sunt mari sanse sa nu iasa aluatul, deoarece faina are nevoie de o perioada de maturare, in care oxigenul din aer oxideaza pigmentii galbeni din faina si contribuie la intarirea glutenului. Anyways, arata asa, si il bagati la frigo ;)
















Apoi se preseaza untul (margarina) cu sucitorul, si se amesteca apoi cu faina ramasa (250 g). Se obtine tot un fel de aluat, care se lasa si el la rece 15 min.
















Se intinde aluatul de baza pe planseta sau pe masa presarata cu putina faina si i se da o forma dreptunghiulara. Deaupra se pune untul si se impacheteaza in forma de plic, avand grija ca untul sa fie intre doua straturi de aluat, si sa fie bine lipite pe margine. Se presara faina peste aluat si se intinde din nou, pana are cca 1 cm grosime. Acum urmeaza the fun part :) TURAREA! Se impacheteaza de 3 ori pe latime si apoi de 3 ori pe lungime, se lasa 20 de min la frigider, apoi din nou se intinde, se impacheteaza, se lasa la rece si tot asa, de inca 2 ori. Aluatul se inveleste intr-o folie, se pune la rece si se poate folosi incepand cu a doua zi, sau poate fi congelat pe perioada nedeterminata :) Cand se coace, e foarte important sa fie preincalzit cuptorul bine bine, sa ajunga la 250-300 grade, altfel straturile nu se infoaie. Dupa primele 10 minute se poate da focul mai mic, sa nu se arda.














Complicat? Asa zic si eu. Sa va arat acum ce am facut cu el.

Saleuri cu cascaval. Foarte simplu, se taie dreptunghiuri care se rasucesc, apoi se presara sare si cascaval de-asupra si se baga la cuptor. Arata asa:
Inainte














Dupa














Buzunare cu dulceata. Se taie aluatul in patratele, se pune o lingurita de dulceata, se pliaza si se aseaza in tava toate in aceeasi directie, cu partea inchisa spre usa cuptorului. Arata asa:
















Daca vreti sa-mi cereti parerea, nu prea merita efortul. Eventual daca faci o cantitate mai mare odata si apoi il portionezi si il tii la congelator. Plus ca e un aluat destul de gras, total neindicat pentru majoritatea dintre noi care suntem in crestere. Deci cititi cu atentie, ca prea curand nu mai auziti asa minunatii! Cheers ;)

Un comentariu:

  1. Nu am incercat inca aceasta reteta si cum de fiecare data folosesc cantitati mici, am preferat sa-l cumpar gata facut. Este o mare diferenta intre aluaturile facute acasa si cele din comert, dar nu avem intotdeauna timp. La fel, am gasit o cantitate mare de variante de aluat pentru tarta, fiecare spune ca a lui este cea mai buna, ceea ce mi se pare absurd, dar cred "ca lauda de sine nu miroase bine".
    Mi-a placut, sinceritatea ta...

    RăspundețiȘtergere