sâmbătă, 19 decembrie 2009

Cheesecake cu rodii

Întotdeauna mi s-au părut prăjiturile cu brânză dulce, şi în general orice fel de mâncare pe bază cu brânzeturi, cele mai light si mai delicioase lucruri. Plus că sunt foarte săţioase, astfel că în situaţii speciale, pot ţine foarte bine loc de fel principal. În ultima vreme am tot căutat reţete de prăjituri cu brânză, în ideea că, neştiind încă foarte clar ce mă aşteaptă în Franţa, nu strică niciodată…Ultima reţetă cu brânză pe care am experimentat-o, a fost un delicios cheesecake cu rodii. Bine, decorat cu rodii, ca mi-a fost teamă să le adaug în compoziţie (cu toate că aşa intenţionasem iniţial).


Reţeta classică de cheesecake este foarte uşor de preparat; dacă e să ne luăm după codificarea gradului de dificultate a reţetelor din cărţile de bucate, este o reţetă marcată cu ‘o furculiţă’ sau ‘o bonetă de bucătar’ sau ‘uşor’ :) Cheesecake-ul este probabil una dintre cele mai vechi reţete de deserturi, este menţionată inca din perioada Greciei şi Romei Antice. Când voi avea ocazia, mi-am propus să îmi fac cadou cartea asta a lui John Segreto: The Cheesecake Madness.

Cheesecake-ul se prepară in trei etape: blatul, compoziţia şi decorarea.

Ingrediente:

Blat
100 g biscuiţi digestivi fărâmiţaţi
2-3 linguri zahăr pudră
60 g unt topit

Compoziţie
500 g brânză de vaci (de preferinţă din cea fină, nu granulată, pentru ca prăjitura să aibă o textură fină)
125 g cream cheese (Philadelphia)
1 lingură amidon
4 ouă mari (la temperature camerei)
zeama de la o lămâie
½ linguriţă esenţă de vanilie
un vârf de sare

Decor
1 rodie
Opţional: sirop de rodii sau zmeură



Se preîncălzeşte cuptorul şi se pregăteşte forma. Eu am folosit o tavă spring form, dar merge şi cu forma de tarte (mai înaltă) sau orice formă rotundă de cca 7 cm, tapetată cu o hârtie de copt.

Se fărâmiţează biscuiţii, se amestecă cu zahărul şi untul topit. Se aşează în formă şi se tasează bine. Se păstrează la rece cca 30 min.

Se bate brânza Philadelphia cu mixerul până devine spumoasă. Se adaugă brânza de vaci, apoi se încorporează zahărul, şi se mai bate toata compoziţia cca 2 min. Se adaugă şi amidonul. Ouăle se încorporează unul câte unul şi se bat cca 30 secunde la fiecare. La final punem şi zeama de lămâie, esenţa de vanilie şi sarea.

Se scoate forma de la rece şi se toarnă compoziţia. Se ţine la cuptor cca 60 min. Stim că este gata când compoziţia s-a închegat şi a căpătat o nuanţă aurie deasupra.

După răcire, se decorează cu siropul de rodii sau zmeură şi se ornează cu bobiţe de rodie (vă recomand să nu vă zgârciţi, rodiile sunt nu doar delicioase ci şi extrem de sănătoase).

Bon appétit!





3 comentarii:

  1. Si eu vreau....daca te stiam o asa de cunoscatoare in d-ale prajiturilor nu mai vorbeam cu tine pana nu imi dadeai o specialitatea casei:P

    RăspundețiȘtergere
  2. Bucuria vine din lucrurile marunte, linistea din suflet, iar caldura din inima. Iti doresc sa le ai pe toate, alaturi de familia ta! Sarbatori fericite!

    RăspundețiȘtergere
  3. o sa ti se simta lipsa! si nu doar pt bunatatile culinare. cata

    RăspundețiȘtergere