luni, 14 februarie 2011

Tartă cu lămâi verzi, strugurei şi bezea


Din când în când mi se întâmplă să mă plâng de bucătăria mea (de 6 mp) şi să tot zic că mi-aş dori una mai spaţioasă în care să am loc să îmi aranjez toate ingredientele şi să mă mişc în voie. Dacă ar fi să îmi amenajez mâine bucătăria de vis, ar arăta în stilul ăsta (de vis!). Dar pe urmă stau şi mă întreb. Dacă ar avea 15 sau 20 sau 30 de mp, oare în cât timp mi-ar trebui una şi mai spaţioasă? Oare când nu aveam nicio bucătărie a mea şi niciun aragaz sau cuptor al meu, nu mi se părea un vis să am chiar şi numai 6 mp, dar ai mei? Nu ştiu dacă e vreun semn că îmbătrânesc sau altceva, dar am început să fiu mai calculată şi să mă gândesc de două ori dacă ceea ce îmi doresc e ceva de care chiar am nevoie sau e doar un moft la modă. Imi doresc telefon nou dar nu folosesc nici 60% din funcţiile actualului telefon. Imi doresc cameră foto profesională dar nu cunosc funcţiile şi nu sunt în stare să setez balansul de alb nici la cel pe care-l am. Imi cumpăr ţoale doar pentru că sunt la 70% reducere, iar acasă am dulapul burduşit. Cumpăr tot felul de obiecte inutile de decor de care mă plictisesc oricum în două luni. Gata, nu se mai poate aşa. Incepe curăţenia de primăvară, de îndată ce mă întorc acasă. Am plecat azi foarte pe fugă, jonglând între pusul lucrurilor în bagaj şi bătut albuşurile pentru bezea. Am făcut o mică tartă, doar aşa, să las şi eu ceva în urma mea şi să mă binedispun (asta până l-am văzut pe Funeriu două scaune mai în faţă în avion şi mi-a stricat toata buna dispoziţie...)


Ingrediente
250 g aluat de tartă
5 lămâi verzi (se va folosi zeama de la toate 5 şi coaja de la 2)
100 g unt
5 ouă (se vor folosi 3 ouă întregi, iar la 2 se separă gălbenuşul de albuş)
200 g zahăr
Esenţă de vanilie
Sare
Strugurei/ Coacăze roşii (câţiva ciorchini)

Preparare
In primă fază se coace coaja de tartă. Eu am făcut mai multe tarte mici de data asta. Din 250 g de aluat mi-au ieşit 7 tarte în forme de cca 7 cm în diametru. Se încinge deci cuptorul şi se pregătesc formele. E important să le ungeţi bine cu unt/margarină, ca să nu se prindă deloc şi să rămână întregi în final. După ce aţi întins aluatul în forme şi aţi îndreptat marginile, le ţineţi la cuptor la foc mic cca 30 min, până devin aurii.
Separat, puneţi într-un vas zeama de la cele 5 lămâi, coaja de la 2 lămâi, 130 g zahăr, sarea şi untul şi le lăsaţi până se dizolvă zahărul şi se topeşte untul, însă nu trebuie să fiarbă. In alt vas, bateţi 3 ouă întregi cu 2 gălbenuşuri timp de 1 min. Apoi începeţi să turnaţi încet peste ouă compoziţia de zeamă de lămâie. După ce s-au amestecat cele două compoziţii, mai puneţi pe foc câteva minute, până începe să se îngroaşe crema. Nu trebuie să fiarbă nici de data aceasta. Când s-a îngroşat, vărsaţi crema în coşul de tartă şi mai ţineţi cca 25-30 min la cuptor.

Pentru bezea, bateţi cele 2 albuşuri cu 70 g zahăr, un vârf de sare şi un strop de esenţă de vanilie într-un vas termorezistent. In primă fază bateţi albuşurile cam 3 minute la rece, după care veţi trece vasul pe aragaz şi veţi continua să le bateţi în baie de aburi. Doar aşa se va întări destul de tare bezeaua. Trebuie să stea ţeapănă în lingură, aşa:

Pentru decor, e bine să folosiţi un poş cu dui în formă de stea. Fie ornaţi numai marginea, cum am făcut eu, fie puteţi orna cu bezea toata suprafaţa tartei. Depinde ce gust vreţi să predomine. Eu am preferat să rămână mai acrişoară. Apoi mai ţineţi la cuptor maxim 10 min, sau folosiţi un arzător pentru a carameliza puţin bezeaua.

Ornaţi deasupra cu strugurei.
 
E bună şi combinaţia de gust, şi e reuşit şi efectul vizual. Si el e de aceeaşi părere...


Si pur şi simplu nu se poate abţine...

8 comentarii:

  1. yummm!
    arata suberb. va trebui sa incerc :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Partea cu balansul de alb s-a rezolvat :)
    PS> Pe cuvant de cercetas ca aceasta tarta este mai buna decat la Philippe Conticini!

    RăspundețiȘtergere
  3. @Cosmin Neaparat sa incerci si let me know cum iese. Si eu vreau sa fac spuma aia de creveti de la tine, ca inca tot n-am apucat.
    @Bogdan Sa nu exageram :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Sa stii ca cel mai mult in bucatarie conteaza entuziasmul! Iti doresc din toata inima sa ai acea bucatarie pe care o visezi si in acelasi timp sa-ti pastrezi cheful si bucuria de a gati. Iar de Moustache ce sa mai zic, milogeala pisiceasca e intotdeauna eficienta, pe cuvantul meu de proprietar de - momentan - 3 matze.

    RăspundețiȘtergere
  5. ma bucur ca am descoperit un site frumos, curat , placut ochiului, SINCER.... bravo, Teo si pe curand!...

    RăspundețiȘtergere
  6. "strugureii rosii" nu cumva se numesc (intamplator) coacaze??

    RăspundețiȘtergere
  7. @Petronela Mersi de vizita, si pe curand! ;)
    @Anonim Asa este, sunt coacaze rosii, dar in anumite zone se cheama si strugurei sau ribizli. Eu cand zic coacaze, ma gandesc tot timpul la coacazele negre, dar ai dreptate, astea sunt suratele rosii ;) Am modificat si in text, mersi de completare!

    RăspundețiȘtergere
  8. Hmmm imi lasa gura apa, pare o reteta delicioasa. O sa dau linkul sotiei, poate se ocupa si ea :D

    RăspundețiȘtergere