Cel mai probabil, prima reactie cand vezi pozele de mai jos este 'wow, arata bine, pare complicat'. E, clar, n-ai facut in viata ta o tarta! Mare pacat. Oameni buni, sa faci mancare nu te transforma automat intr-o gospodina :) Mai mult decat orice, e fun, e super usor, si rezultatul atat de yummy, chiar merita incercat din cand in cand. Plus ca e prilej de golit mintea si de stat la savurat un pahar de vin sau de orice altceva. Si baieti, daca faceti o tarta din asta pentru o fata... Hmmm... Vorbesc serios :) E adevarat, poate crea dependenta, vei fi tentat sa mai incerci si cu mere, si cu pere si cu tot felul de alte minuni, dar asta e riscul.
Deci fiti atenti. Vine tarta cu prune :) Adica asta:
Va trebuie asa:
250 g faina
125 g unt
125 g zahar praf
1/2 lamaie
doo oooo
1/2 lingurita praf de copt
niste prune (taiate in jumatate trebuie sa acopere toata suprafata formei de tarta)
75 g zahar tos
scortisoara (dupa ochi)
1 ou pentru uns tarta
1 lingura unt si 2 linguri faina pentru uns si tapetat tava
1 forma tarte
Par multe, dar iti ia fix 1 minut sa le insiri pe toate pe masa si sa te apuci de amestecat lucrurile. Mai intai se amesteca faina cu untul, zaharul praf, ouale, praful de copt si coaja de lamaie rasa. Se pune maglavaisul la rece 15 min. Intre timp, aprinzi frumusel cuptiorul sa se incinga bine, si te ocupi de tava, o ungi cu unt si o tapetezi cu faina (cu grija, de-asupra chiuvetei pentru incepatori :P). Apoi opresti un sfert din aluat, iar restul il intinzi in tava de tarte, uniform. Deasupra se adauga jumatatile de prune, cu partea bombata in sus. Se presara niste nuca printre prune, iar deasupra se adauga niste scortisoara praf. Cu aluatul ramas se formeaza un grilaj. Se unge apoi cu ou si se coace la foc potrivit, cam 30-40 de minute, depinde de cuptor si de presiunea gazului :) La sfarsit ornati cu zahar praf. Et voila!
Urmatoarea tarta este cu caise si nuci. More or less the same thing si arata asa:
Aveti nevoie de:
12 linguri de zahar praf
4 oua
6 linguri de ulei
12 linguri de faina
1 lingurita de praf de copt
niste caise (vezi mai sus cam cate- exact ca la prune)
niste nuci (idem)
chef, muzica buna si eventual un view ca al meu :)
Se freaca zaharul praf cu ouale pana se obtine o spuma. Se adauga uleiul si faina, in care s-a amestecat in prealabil praful de copt. Aceeasi poveste: cuptor incalzit, tava unsa, aluat intins (un sfert pastrat). Caisele se desfac in jumatati (se scot samburii) si se aseaza cu partea bombata in sus, pe toata suprafata tartei, nucile se pot ascunde sub caisa, sau se pot presara intre ele. Se poate presara putina apa peste caise, ca sa nu se usuce prea tare. Sfertul de aluat ramas se orneaza dupa plac: grilaj, cercuri, pisicute sau braduti. Se lasa tot cam 30-40 de minute. Mai vreti s-o vedeti o data? Va trebui s-o faceti singuri, nu mai am alte fotografii :)
Deci? Complicat? Facem si noi o oda tartei ca Istodor? Have fun!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu