Trebuie sa recunosc ca tarta asta e de departe cea mai delicioasa chestie pe care am gustat-o vreodata. Are o suta de mii de calorii, e cu mult zahar si unt, dar...yum! Istoria acestei retete este deja celebra, se pare ca a fost descoperita din intamplare, in anul 1898 in Franta, la Hotelul Tatin din Lamotte-Beuvron, unde una din surorile Tatin, vrand sa faca o placinta de mere clasica, a tinut merele prea mult in zahar si unt, si s-au caramelizat. Incercand sa salveze desertul, Stephanie a adaugat aluatul deasupra merelor caramelizate, si bagat cratita la cuptor. Evident ca oaspetii au fost nauciti de rezultat... Pam pam! :) Daca va intereseaza sa aflati mai multe, puteti merge pe site-ul oficial al tartei Tatin :D
Vorba lunga saracia omului, mai bine va zic cum se face, si sa nu mai pierdem vremea. Mai intai luati aminte la cum ar trebui sa arate in final:
Pentru aluat aveti nevoie de:
100 g unt
1 galbenus
200 g faina
1 praf de sare
50 ml apa rece
Pentru umplutura:
8-10 mere
200 g zahar pudra
80 g unt
1-2 lamai
Intr-un vas se pune faina cu galbenusul, untul, sarea si apa. Se framanta aluatul pana se omogenizeaza bine si se tine la rece o jumatate de ora.
Merele se curata de coaja si de samburi, si se taie in 6-8 felii pe lungime. Se pun pe o farfurioara si se stoarcea o lamaie deasupra lor.
Pentru aceasta tarta aveti nevoie de o cratita/tava mai adanca, ce poate fi folosita si pe aragaz, si in cuptor. In aceasta cratita se topesc 170 g zahar pudra, pana se caramelizeaza usor. Apoi se ia de pe foc si se adauga 50 g unt, amestecand incotinuu pana se omogenizeaza. Dupa ce s-a topit tot untul, se aseaza merele deaspura compozitiei, astfel incat sa nu ramana spatii intre ele. Deasupra merele se mai pun bucatelele de unt ramas si doua lingurite de zahar. Cand este gata compozitia, se poate deja aprinde cuptorul pentru a fi suficient de incins. Se scoate aluatul de la rece si se intinde pana depaseste diametrul cratitei in care se va coace tarta. Se aseaza deasupra umpluturii de mere caramelizate.
La cuptor se tine cca 50 min, iar daca se aduna sirop pe marginea cratitei, trebuie indepartat. Cand este gata si se scoate din cuptor, tarta se rastoarna pe o tava mai mare.
Succes! :)
merge minunat si cu pere sau chiar prune. iar pentru un plus de aroma - nu doar scortisoara, ci si anason stelat ;)
RăspundețiȘtergere