luni, 8 februarie 2010

Ciocolata este buna

Şi nu doar în sensul de delicioasă, gustoasă, afrodiziacă, răspuns invariabil la gândul ‚mamă ce-aş mai mânca ceva dulce...’. Ci bună, în sensul de sănătoasă. Vorba aia: ‚Doctorul vă recomandă’. Dacă nu mă credeţi pe cuvânt (şi vă înţeleg!), poftiţi de verificaţi informaţiile preţioase ale specialiştilor (americani). Pe allchocolate.com, veţi afla mai multe lucruri despre ciocolată, decât aţi avea vreodată nevoie să ştiţi. Cum ar fi de exemplu faptul că, ciocolata neagră conţine mai mulţi antioxidanţi decât afinele, zmeura, vinul roşu sau ceaiul verde. Sau că ciocolata nu influenţează negativ nivelul colesterolului, şi nici nu îngraşă atâta timp cât valoarea totală a caloriilor consumate rămâne sub control. O tabletă de ciocolată neagră asigură 12% din necesarul zilnic de magneziu. Ciocolata stimulează activitatea cerebrală, însă într-un mod mai puţin evident decât cafeina, şi fără a cauza insomnii.

Mică analiză deconstructivistă legată de miturile despre ciocolată
- Ciocolata nu cauzează insomnii. Concentraţia de teobromină pe care o conţine, are efectul unei cafele decofeinizate. Este însă extrem de periculoasă pentru animale, mai ales pentru câini, deoarece ei nu pot asimila eficient această substanţă.
- Nu există o legătură demonstrată ştiinţific între ciocolată şi acnee.
- Ciocolata nu cauzează hiperactivitate (în cazul copiilor de exemplu). Nu ştiu dacă e adevărat, dar mi-a plăcut sloganul: ‚Blame the clown’.
- Ciocolata nu cauzează migrene (asta mi-a amintit de un articol interesant din DoR, scris de Sorana Stănescu (p. 46), despre ce conexiuni interesante fac oamenii uneori.
- A râvni după ciocolată are legătură doar cu plăcerea gustului, şi nu cu vreo consecinţă de natură fiziologică. Now really…Sinfully delicious? :)

Aşadar şi prin urmare, vă sugerez să experimentaţi ceva nou, care este :

Crème brûlée au chocolat

Ingrediente
400 ml lapte
200 ml frişcă lichidă
150 g ciocolată neagră (de bună calitate, minim 60% cacao)
6 galbenuşuri
150 g zahăr
2 plicuri de zahăr vanilat
4 linguri de cognac
50 ml frişcă pentru decor
Preparare
Porniţi cuptorul şi îl lăsaţi să se încingă bine, la viteză maximă, cam 10 minute. Apoi reglaţi flacăra normală, adică medie.
Într-un vas, pe care îl veţi folosi ulterior şi în cuptor, topiţi 75g zahăr (sau vreo 6 linguri rase), cu grijă, la foc mic, să nu se ardă, dar să fie topit integral. Când s-a topit, luaţi vasul de pe aragaz, şi îl rotiţi astfel încât zahărul caramelizat, să tapeteze marginea vasului, cam de două degete. Îl lăsaţi deoparte să se răcească până vă ocupaţi de restul.
Într-un alt vas, puneţi frişca şi o aduceţi în pragul disperării, adică al fierberii. Când e aproape acolo, aruncaţi bucăţile de ciocolată mărunţite, şi amestecaţi încontinuu cu telul, până se omogenizează. Adăugaţi zahărul vanilat, iar apoi încet, încorporaţi laptele, şi lăsaţi compoziţia să dea o dată în clocot.
Separat, amestecaţi gălbenuşurile cu restul de zahăr, cu cognacul (cred ca un Baileys Irish Cream merge ca uns), până obţineţi o compoziţie cremoasă. Dacă nu vi se pare destul de cremoasă dupa vreo 3 minute de mixat, e ok, lăsaţi-o aşa :)
La sfârşit combinaţi cele două compoziţii, le turnaţi în vasul tapetat cu zahăr caramelizat, şi la cuptor. Se ţine crema la cuptor cam 35-40 de minute, dar mai trebuie verificată din când în când, ştiţi povestea.
După ce s-a răcit, se poate orna cu frişcă, cum am făcut eu cu a doua tură, sau pur şi simplu hali pe nerăsuflate, cum s-a întâmplat cu prima. Sinfully delicious, pe cuvânt de cercetaş!

P.S. Mă întreb dacă mai ştia cineva că expresia asta e trecută în DEX?
a (se) face de baftă / de basm / (eufem.) de cacao (vulg.) expr. a (se) compromite; a se face de râs.

7 comentarii:

  1. tocmai ce am incercat reteta....parea f apetisanta.nu a iesit :((( a ramas doar un amestec f lichid pana la final cand am reusit sa-l dau pe toata usa de la cuptor si sa ma ard :))

    RăspundețiȘtergere
  2. O nu! Imi pare rau pentru micul dezastru, dar sper ca nu te dai batut(a). Perserverenta e totul si eu cred ca totusi motivul nereusitei a fost pur si simplu o zi proasta ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. sa fi avut vreo legatura faptul ca nu au fost fix 150 de grame de ciocolata?
    la final tb sa fie un fel de pasta sau o chestiune lichida? iar galbenusurile alea cu zaharul si cognacu se fac cu sau fara mixer?
    totusi, cred k e ziua de vina, bad karma-ul care m-a urmarit...inainte mi-am distrus o tasta a laptopului in incercarea de a o curata de ketchup.o sa mai incerc si I`ll let you know daca iese :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Intrebare de 1000 de puncte: ai apucat sa o tii la cuptor, sau ai aranjat-o inainte? :) Nu are legatura cu gramajul ciocolatei, si da, este lichida inainte. Ouale se incheaga la coacere, deci cu siguranta ti-ar fi iesit :)Macar acum stii, succes maxim! Lasa-ti numele cand mai vii in vizita ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. am tinut-o si la cuptor vreo jumatate de ora buna.nu eram familiarizata cu blogspotu asa k am pus acolo ce mi-a venit la indemena de aia nu aparea nume

    RăspundețiȘtergere
  6. Chiar daca ai fi facut o analiza doveditoare in urma careia ciocolata sa iasa vinovata pentru toate relele acestei lumi, tot nu ai m-ai fi convins sa nu ma mai ating de ea... dulceata de portocale a iesit foarte buna asa ca trec la nivelul urmator - trag aer in piept si incerc "la creme brulee" :))
    De altfel, tot ceea ce gatim in aceasta perioada a anului e obligatoriu sa aiba o componenta afrodisiaca, nu?

    RăspundețiȘtergere
  7. Catalina, eu cred ca nu strica sa extindem folosirea componentei afrodisiace la tot parcursul anului. Ce ar fi viata fara putina sare si piper, pardon, fara putina ciocolata? :) Bafta multa si o saptamana minunata iti doresc!

    RăspundețiȘtergere