marți, 2 martie 2010

Prajitura cu pere, portocale si amintiri

V-aţi întrebat vreodată care e diferenţa dintre a găti din pasiune şi a găti din obligaţie? Pe mine mă duce cu gândul la diferenţa dintre a face dragoste şi a face sex. Pasiunea te face să te bucuri şi să trăieşti fiecare gest, să îţi aminteşti şi să retrăieşti fiecare senzaţie, să te inunzi de gusturi, mirosuri şi imagini care te copleşesc şi te fac să te simţi viu. Cu obligaţia e mai simplu: avem nevoi, avem datorii, nu avem timp. Ţac pac. Am urât dintotdeauna să gătesc pentru că trebuie. Nu prea agreez nici ideea de „Hai să facem ceva cu ce găsim prin frigider”. Îmi plac listele de cumpărături şi piaţa de fructe şi legume într-o sâmbătă dimineaţa. Îmi place să aleg fructele unul câte unul, şi apoi să îmi reamintesc imaginea tarabelor şi a oamenilor din piaţă după-masa când le decojesc roată, dintr-o tăietură de cuţit, cu emoţie să nu se rupă.
Am făcut o prajitură nouă, cu pere şi portocale şi cacao. Contrar aşteptărilor şi semnelor însorite de primăvară, prăjitura asta m-a dus cu gândul la toamnă. Poate şi pentru că ultima oară când am gătit ceva cu pere era toamnă, şi inevitabil mi-am adus aminte de căsuţa mea luminoasă şi de bucătăria mea dragă cu vedere spre pădure. Revenind, e o reţetă light, ultra uşor de preparat, şi e perfectă dimineaţa, lângă o ceaşcă de cafea fierbinte sau o cană cu lapte cald.
Ingrediente:

Blat
175g unt
175g zahăr
3 ouă bătute
200g făină
½ pliculeţ praf de copt
25g cacao
coaja de la o portocală
2 linguri de suc de portocale
6 pere mici, decojite şi tăiate în două

Decor
zahăr pudră
fulgi de ciocolată sau ciocolată rasă
coajă de portocale
Preparare
Se porneşte cuptorul cca 10 minute la temperatură maximă, apoi se reglează la o temperatura medie (180˚).

Într-un vas, se bate untul cu zahărul, până devine o compoziţie cremoasă. Separat, într-un bol, se bat ouăle [ca la omletă adică :)]. In compoziţia iniţială de unt şi zahăr, se adaugă alternativ câte o lingură de făină (în care adăugaţi şi praful de copt) şi de ouă, până terminaţi cele două ingrediente (cantitatea din reţetă, nu din casă), iar compoziţia devine omogenă. Se adaugă cacaua, coaja şi sucul de portocale, apoi se varsă totul într-o formă de copt (orice formă ar avea!).

Fiecare bucată de pară se taie în feliuţe subţiri, şi se aşează la mică distanţă una de alta. Ideal ar fi să obţineţi tot o formă de pară, deci să nu faceţi ca mine, că prea le-am îndesat în aluat, şi au rămas în interior :). Se aşează deci perele în cerc, şi se bagă la cuptor cca 30-35 de minute, la temperatura medie de 180˚.

Forma ca forma, dar gustul e demenţial. Combinaţia de pere, cacao şi aromă de unt e una reuşită, trust me!
                           
Iar cine recunoaşte dialogul, va aprecia probabil şi frumoasa melodie. Bon appétit!

„What's that like? What's it taste like? Describe it like Hemingway.
Well, it tastes like a pear. You don't know what a pear tastes like?
I don't know what a pear tastes like to you.
Sweet, juicy, soft on your tongue, grainy like a sugary sand that dissolves in your mouth. How's that?
It's perfect.”

2 comentarii: